Print

Pengenalan

Written by Super User. Posted in Uncategorised

APA ITU AKRAB?

Rakan Pembimbing Perkhidmatan Awam Malaysia (AKRAB) ialah organisasi yang ditubuhkan bagi melahirkan rakan pembimbing sekerja bertujuan untuk membantu melahirkan suasana budaya kerja yang positif di jabatan atau agensi kerajaan di seluruh Malaysia. AKRAB ialah gabungan daripada 5 perkataan utama iaitu : A untuk Amanah , K untuk Komitmen , R untuk Rasional , A untuk Akhlak dan B untuk Bestari.

 

RASIONAL PENUBUHAN AKRAB

AKRAB membawa maksud Amanah, Komitmen, Rasional, Akhlak dan Bestari merupakan ciri – ciri penting yang perlu ada pada seorang rakan pembimbing. Tanpa ciri – ciri tersebut , peranan seseorang dalam menjalankan fungsi rakan pembimbing di dapati kurang berkesan. Dalam sesebuah organisasi, terdapat berbagai kelompok dan peringkat pekerja yang mempunyai budaya organisasi yang tersendiri dan saling bergantung antara satu sama lain. Budaya pekerja dan kualiti kerja sama ada positif atau negatif mudah menular di kalangan rakan sekerja. Lantaran itu, rakan sekerja menjadi faktor terpenting dalam mempengaruhi kualiti peribadi seseorang pegawai dan seterusnya budaya organisasi sesebuah jabatan atau organisasi. Ini adalah kerana :

i. Staf berasa lebih selesa berbincang dengan rakan berbanding pegawai atasan mereka.

ii. Staf lebih mudah berbincang tentang kebimbangan peribadi dan menerima pertolongan daripada kalangan mereka;dan

iii. Staf boleh dilatih untuk memberi pertolongan yang positif dan lebih berkesan kepada rakan mereka.

Hakcipta Terpelihara 2013-2016 Rakan Pembimbing Perkhidmatan Awam Malaysia ,  Universiti Tun Hussein Onn Malaysia.  Paparan terbaik dengan resolusi 1024 x 768, pelayar Mozilla Firefox 11 dan Internet Explorer 9.